El mon de la moda actual, ha generat un canvi significatiu en el patró de consum de roba i calçat. Hem passat d’adquirir roba de certa qualitat, que ens garantia una durada de diverses temporades, a consumir roba de menor qualitat, que cal renovar cada temporada per estar a la moda.
Aquest fenomen ha implicat doblar la producció de tèxtil els darrers anys. Si tenim en compte que el sistema de producció del sector tèxtil és altament consumidor de recursos, principalment aigua i energia, així com també un important generador de residus i d’emissions, ens adonem que cal fer quelcom per revertir aquesta situació.
Un dels mecanismes més simples que tenim al nostre abast és la recollida dels residus tèxtils i peces de roba que la ciutadania deixa d’utilitzar per que s’han fet malbé, s’han quedat petites, han passat de moda, etc., a través de sistemes de recollida selectiva que permeten reaprofitar-los.
A nivell municipal, el model de recollida més estès i utilitzat actualment, es basa en un sistema de recollida a través de contenidors específics situats a la via pública, en conveni amb entitats de caràcter social. A Palafrugell, és “Roba Amiga Empresa d’Inserció”, cooperativa formada per diferents gestors, qui es fa càrrec de la recollida.
En funció de la qualitat del residu, aquest té diferents destins:
- Tèxtil i calçat d’alta qualitat, que s’aprofita per a la reutilització local en venta en botigues i mercats locals.
- Tèxtil i calçat de qualitat inferior. Es realitza la venda d’aquestes peces normalment a
- països tercers.
- Complements, com cinturons, bosses de roba, etc. Poden tenir usos i destinacions diverses en funció de l’estat en què es trobin.
- Tèxtil per fer draps industrials.
- Tèxtil per fer fil reciclat.
- Material no aprofitable per rebuig.
Dona una segona vida a la teva roba!